Hari ini aku kerajinan utk menyalin resepi kek coklat fudge yang aku buat dan tlh post picnye dlm post terdahulu. hehe..pada sesiapa yang nk mencuba tu silalah. Kek ni gerenti sedap.
Kek Coklat Fudge Pekat
Bahan2
180 gm mentega
400 gm gula
4 biji telur
320 gm tepung gandum
15 gm soda bikarbonat
100 gm serbuk koko
500 ml susu segar
400 gm gula
4 biji telur
320 gm tepung gandum
15 gm soda bikarbonat
100 gm serbuk koko
500 ml susu segar
Bahan2 A (toping)
500 gm coklat masak / dipotong halus
350 ml krim masak
30 gm mentega
350 ml krim masak
30 gm mentega
Cara Membuatnya
Utk kek fudge:
- Pukul mentega, gula hingga kembang. Masukkan telur sebijik demi sebijik.
- Selepas itu masukkan tepung gandum, soda bikarbonat, serbuk koko yang telah di ayak bersama.
- Tuangkan susu ke dalam adunan & kacau rata. Alihkan adunan ke dalam bekas acuan. Bakar pada suhu 180 darjah celsius selama 50 minit.
Utk sapuan coklat:
- Panaskan krim, coklat masak & mentega
- Kemudian masukkan krim ke dalam bancuhan coklat tadi & kacau hingga rata.
- Biarkan ia keras sedikit agar senang di sapukan di permukaan kek fudge.
- Akhir sekali sapukan coklat pada ke seluruh kek.
10 ♥ cHenta:
Bulat2 macam tayar plak..hahah..:))
wah boleh r wat sendiri pasni... hehehe
nampak macam sedap .. tolong wat untuk touya leh ? Wink !
Sedapnya...
uish..lawanya bentuk kek tuh
Nie kalau kat sarawak kitaorang gelar kek negro
aah...mcm tayar...
=p
profnotetree : try la buat..;)
touyakaruma : hiks..nk wat leh je..^_^
fiza: mmg sdp bg sape yg suke kek coklat
Aidi-Safuan : tgklah sape yg buatnye..hehe
JAI : hehe..kek negro?..sbb hitam ek. :p
zella : mmg cam tyr sbb guna bekas bakar bulat. :p
Salam
elok cantik kek ni naik. Wah.. terer..ar. Kalau kak imah buat belum tentu naik cantik camni. hehe
Kak Imah: Salam. hehe..letak bikarbonat byk kot..naik gebu je..hiks..
Post a Comment